Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Sporten?

  • Paul772306

    Hallo,

    Mijn vriendin heeft EDS type 3. Zij is vrij slank en heeft totaal geen spieropbouw. Welke sport is nu het beste te beoefenen? Ze MOET gaan sporten omdat zij bijv. al veel speling heeft in haar schouders. Als zij zou gaan sporten om haar spierbouw op te bouwen zou dit minder snel plaatsvinden ( Denk ik ) Fitnessen heeft geen zin aangezien dat al te zwaar is. Heeft er iemand van jullie tips of welke sporten beoefenen jullie en hebben jullie er veel baat bij ??

    Bedankt.

    Paul

  • Gwynn

    Hi Paul,

    Ik ben van hetzelfde type als jouw vriendin. Je hebt zeker gelijk als je zegt dat spieren helpen alles bij elkaar te houden, maar het moet wel rustig aan opgebouwd en eigenlijk goed begeleid gedaan worden.

    Via de revalidatiearts/reumatoloog kan een aanvraag gedaan worden voor een revalidatieprogramma in het ziekenhuis, dit is een multidisciplinair programma, waarbij begeleid sporten, ergotherapie en gesprekken met een maatschappelijk werker/psycholoog gecombineerd worden. Het is een intensief programma van een paar maanden waarbij ongeveer 2-3x per week gewerkt wordt.

    Daarnaast kan de fysio helpen met oefeningen, misschien hebben die zelfs wel een groeps oefenprogramma. Ook zouden (aangepaste) yoga/pilatesoefeningen iets kunnen zijn, dit moet echter wel goed begeleid worden, anders gaat het fout.

    Zaak is dat goed aangegeven kan worden (eigen grenzen kennen) wanneer dingen pijn veroorzaken en dat je vriendin het verschil kan voelen tussen ‘gewone’ spierpijn (de normale na het sporten) en pijn die veroorzaakt wordt door overbelasting.

    Het is natuurlijk wel zo dat er niet direct voordeel te zien/merken is van sporten, maar uiteindelijk is er absoluut vooruitgang te merken.

    Eventueel kunnen braces nog ondersteuning geven tijdens het sporten, ook hiervoor: maak een afspraak met de specialist om eea door te spreken en advies te vragen. Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

    Warme groet, Gwynn

  • Paul772306

    Dank je wel Gwynn voor je advies. Voorlopig kan ze nu niet sporten vanwege heupluxaties. Wat een S-H-I-T zooi zeg.

    Groetjes,

    Paul

  • ujukarin

    Paul772306 schreef:

    >

    > Dank je wel Gwynn voor je advies. Voorlopig kan ze nu niet

    > sporten vanwege heupluxaties. Wat een S-H-I-T zooi zeg.

    Ja, EDS is heel leuk. Maar zou een rolstoelsport iets zijn voor je vriendin? Persoonlijk heb ik er geen ervaring mee omdat mijn schouders het minste of geringste luxeren dus ik kan er alleen van dromen om een handbewogen stoel zelf voort te bewegen. Maar als het bij haar wbt luxen vooral in de heupen zit, is dit misschien een optie?

  • Girlkickboxer23

    Ik heb ook een bindweefselaandoening. Welke is niet bekend, maar ik kickboks er gewoon mee niks aan de hand, alleen blauwe plekken af en toe. Ja ok je loopt een risico, maar dan maar wat minder oud worden en wel lol dan niet. Zolang ik geen pijn enzo heb ga ik gewoon door hoor

  • lisette

    Even over de opmerking over sporten met braces. Mijn revalidatiearts heeft gezegt dat ik geen oefeningen mag doen waar ik braces bij nodig zal hebben. Dan zijn de oefeningen gewoon te zwaar. Ik heb zelf goede ervaringen met het medisch trainingscentrum, helaas door mijn allergieen voor rubber heb ik moeten stoppen hiermee. Maar ik merkte wel degelijk verschil. In het begin kon ik de hele dag erna niets, maar je merkt dat de boel toch beter bij elkaar wordt gehouden, zal ik maar zeggen.

    Nu heb ik een fyshio die speciaal op mijn situatie afgestemde oefeningen heeft gemaakt. Je kan er ook een aantal vinden op het internet. (stabilisatieoefeningen) Maar ik raad iedereen aan om eerst de oefeningen bij een specialist te doen. Ik ben op dit moment bezig om een speciale fitnessruimte in mijn huis te maken. Zodat ik lekker thuis kan oefenen wanneer het mij uit komt. (ja ik weet het luxe hè).

    Maar er zijn een heleboel oefeningen die in huis met simpele goedkope oplossingen prima te doen zijn.

    (denk aan een fitness bal en wat gewichten)

  • Nellylena

    *dit topic is nogal oud maar ik reageer maar voor als mensen hier kijken met dezelfde vraag xD*

    Ik ben het wel met Girlkickboxer23 eens, als je een sport doet die je echt leuk vindt en je voelt er geen pijn bij (want daar moet je wel op blijven letten natuurlijk) dan kan het prima. Ik zit zelf ook op een vechtsport en daar zou ik echt niet mee willen stoppen, ik krijg er ook energie van als ik lekker getraind heb, dan voel ik me gezond en energiek :D

    Maar het hangt er vanaf hoe snel je ergens last van hebt, zodra je pijn voelt moet je het niet forceren natuurlijk.

    Ik heb trouwens gehoord dat zwemmen goed is..

    En ik kan hardlopen afraden, dat probeerde ik eens een kwartiertje en ik liep de 3 dagen daarna net als een oud vrouwtje xD